Sommarjobb

Sommaren väntar runt hörnet och det efterlängtade sommarlovet närmar sig med stormsteg. Sommarlovet är ett ypperligt tillfälle för att skaffa sig ett jobb – ett sommarjobb helt enkelt. Många av eleverna på ProCivitas har redan arbetserfarenhet och de flesta har förmodligen koll på hur man kan gå tillväga för att hitta ett sommarjobb. Men för er som känner sig lite osäkra har vi samlat ihop tips och hemsidor som man kan använda sig av för att försöka få ett bra jobb.


Hur ska jag söka?

Det kan vara värt att kolla upp “Ung i sommar” och kommuner som söker ungdomar till betalda praktikplatser. Lönen är ofta lägre än om man hittar ett jobb på andra håll men man ska inte glömma att det öppnar en dörr in i arbetslivet vilket kan göra det lättare att hitta jobb i framtiden.


Ett annat tillvägagångssätt är att gå direkt till diverse arbetsplatser och ta med ditt CV. Om inte arbetsplatsen har något jobb utannonserat kallas detta ofta för spontanansökan men kan i många fall leda till ett jobb. Be om att få tala med butikschefen eller personalansvarig och presentera dig. Lämna ditt CV och ett personligt brev. Även om du inte får ett jobb just då kan det hända att ditt CV sparas och plockas fram vid ett senare tillfälle, när arbetsplatsen letar efter ny personal att rekrytera. Leta även efter jobbannonser på hemsidor såsom Arbetsförmedlingens Platsbanken, Jobbsafari, Metro Jobb och så vidare. Följ instruktionerna i respektive annons. Är du med i en idrottsförening, aktiv inom en sport eller annan aktivitet? Då kan du höra med någon ansvarig om det behövs extra personal inför sommaren!


I många fall kan det dessutom vara värt att ta till “kontakter”-kortet. Hör med dina föräldrar, släktingar och vänner om de vet något eller “känner någon som känner någon”… Arbetsgivarna får då en direkt referens vilket kan vidga intresset för att anställa dig.


Glöm inte att det alltid är bra att visa att man är mån om att få jobbet. Har du skickat in en ansökan – ring upp ett par dagar senare och fråga hur det går.


Var ska jag söka?

När det kommer till sommarjobb, eller jobb rent generellt som ung, kan man tyvärr inte välja och vraka. Man kan i de flesta fall inte förvänta sig en höjdarposition på direkten utan man måste självfallet jobba sig dit. Därför kan det vara en god idé att kolla upp arbetsplatser som man egentligen kanske inte känner sig lockad av. Annars – kolla upp företag som inriktar sig mot något intresse! Gillar du att golfa? Kolla om din lokala golfklubb behöver en receptionist. Är du duktig på att simma? Kanske finns det en simklubb som behöver en simlärare under sommarkurser. Är du en riktig fika-fantast? Gå runt till olika caféer och kaffebarer och lämna ditt CV. Kolla även upp om det anordnas extra aktiviteter i din kommun, exempelvis lekaktiviteter eller sporter för barn. Då kan det ofta behövas extra personal!


Caféer, restauranger, snabbmatsställen, butiker, mataffärer som Coop eller ICA, parker, idrottsföreningar, glasskiosker, djurparker, lekland, dagis, sommarkollo… Det finns många platser att vända sig till!Jag har ingen tidigare arbetserfarenhet – hur gör jag?

Att få sitt första jobb kan ofta uppfattas som svårt, men bara för att man inte har jobbat tidigare betyder inte det att man måste ha ett tomt CV. Har du genomfört prao i grundskolan? Är du engagerad i utskott eller annan kårverksamhet? Sitter du med i en ungdomssektion? Har du utfört några volontärarbeten? Anpassa din ansökan efter arbetsplatsen – gå dit och presentera dig och visa på att du har de kompetenser som krävs för just denna arbetsplats. Berätta inte bara att du har kompetenserna utan berätta hur du har fått dem och hur du kan använda dem i det sökta jobbet.

Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0