ProCivitas idrottstalanger – Alba Forés

ProCivitas i Malmö har många otroligt duktiga idrottare att vara stolta över, däribland simmerskan Alba Forés. Alba är 98:a och började i ettan på idrottsprogrammet i höstas. Hon är otroligt målmedveten och en vinnarskalle ut i fingerspetsarna, vilket har resulterat i att hon idag är bäst i Sverige i sin ålderskategori.


Albas relation till vatten har pågått under hela hennes liv. Hon har gått ifrån att som liten vara rädd för det till att idag ha flertalet imponerande meriter i bagaget. Hon har tagit flera medaljer i senior-SM de senaste åren, både vad gäller individuellt och i lag, och hon har även ett guld från junior-SM och ett fyrtiotal medaljer från ungdoms-SM genom åren. En imponerande samling, och utöver den har hon dessutom blivit dubbel nordisk mästarinna och deltagit i två junior-EM.


Dessa resultat är dock ingenting som nåtts utan hårt slit. I dagsläget tränar Alba hela fjorton gånger i veckan, nedbrutet i ett schema innehållande tio simpass, tre gympass och ett boxningspass. Detta tar självklart mycket tid, något som går ut över umgänget med kompisarna utanför simningen. “Jag har inte tid att umgås med mina vänner lika mycket efter skolan vilket är tråkigt, och fester under säsong blir det inte så många av, men om man satsar handlar det om prioritering”, berättar Alba. Och satsar, det är det ju ingen tvekan om att hon gör! Utöver all den vanliga träningen är det ofta tävlingar och träningsläger, både runt om i Sverige och utomlands. Hon berättar att hon de senaste åren varit utomlands ungefär fyra gånger varje år i olika sammanhang med simningen. Alla dessa resor och träningar innebär att hon fått väldigt många och nära vänner inom simningen; “Simningen gör även att jag har vänner överallt, inte bara i Sverige”, säger hon.


Alba valde ProCivitas för att de väljer att satsa så mycket på eleverna och att de ska kunna kombinera träning och skola utan att behöva prioritera bort något, och det är hon nöjd med. Möjligheten både till träning på skoltid och ledighet vid behov är otroligt viktig för att allting ska gå ihop vid en sådan här satsning, och det är något Alba uppskattar att ProCivitas erbjuder.


Än har hon dock mycket framför sig och vi ser fram emot att höra om hennes framtida bravader! I år är främsta målet att prestera riktigt bra på SM, både på långbana och kortbana. Av det vi har sett tidigare från hennes sida att döma lär det här inte bli några problem, men vi vill trots allt avsluta med att önska henne ett stort lycka till!


- Lovisa Bergdahl, Pegasus

 
Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0