Politikerdebatt på ProCivitas

Onsdagen den 10 september var det dags för Politikerdebatt på ProCivitas – en debatt där de åtta riksdagspartiernas ungdomsförbund var inbjudna. Kockum var välfyllt med elever som ville kolla på debatten mellan representanterna från ungdomsförbunden.


Debatten inleddes med att samtliga partier fick två minuter att öppna upp med för att presentera sina huvudfrågor. Tyvärr kom inte SSU. Värt att nämnas är att två av partirepresentanterna var gamla ProCivitas-elever.


Debatten flöt på genom att Lucas Lindahl, debattledaren, tog upp aktuella ämnen som varje representant sedan fick en minut på sig att presentera sina ståndpunkter kring. De olika partierna fick därefter chans att svara. Något av de allra första ämnena var skolpolitik och det fria skolvalet. På det stora hela kan man säga att debatten kring skolpolitik rörde upp en hel del argument och mindre attacker och anklagelser blocken emellan. Några av partierna fick rungande applåder efter framlagda argument.


Debatten handlade mycket om saker som rör just ungdomar, till exempel bostadsbristen bland ungdomar och ungdomsarbetslöshet. Innan pausen avslutades det med snack om jämställdhet. Ung Vänster påpekade bland annat deras idé om feministiskt självförsvar. Vi har fått in en artikel om just detta av en person från Ung Vänster som finns att läsa här. (Kan man göra ordet här till en länk till artikeln? annars “som finns att läsa här på webben.)


Något som man kunde lägga märke till var reaktionerna från andra partier när ett parti pratade – fnysningar, himlanden med ögonen och ansikten som begravdes i händer. Ett par av påhoppen ledde till skratt från publiken. Blocken försvarade varandra i en hel del frågor och man fick då se att de betedde sig på ett väl sammansvetsat sätt.


Efter en kort paus var det dags för “frågestund” där publiken fick ställa frågor till de olika partierna. Då hade Grön Ungdom tyvärr gått. Lucas försökte se till att alla partier fick frågor. Efter debatten stod några av partierna ute i Ljusgården och delade ut godis och broschyrer samt försökte värva nya medlemmar.


Vi på Pegasus ställde en fråga på vår Facebooksida där vi frågade er elever om vilket parti ni tyckte presterade bäst under debatten. Detta menade vi med att vem som argumenterade på ett bra sätt, var övertygande och kunde ge bra svar på frågorna. Resultatet kan ni se här nedan:

 
Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0