Öppet Hus

Att vara ambassadör på ProCivitas öppna hus samt representant vid gymnasiemässorna, innebär lika mycket ansvar som det innefattar faktorerna lärorikt, utvecklande och roligt! Hur ska man bära sig åt för att vara ett så bra ansikte utåt som möjligt för vår skola? Pegasus ger dig som är intresserad av att hjälpa till på respektive lite tips.


ProCivitas arrangerar vanligtvis tre öppna hus per läsår för niondeklassare samt ett för åttondeklassare. Syftet med ett öppet hus är att bjuda in grundskoleelever (med föräldrar) att besöka skolan under en kväll. Då får de möjlighet att träffa och prata med nuvarande elever och lärare, samt se hur skolan ser ut invändigt. Det bjuds på fika och chans att mingla runt. Föreläsningar brukar hållas i aulorna vilket ger en djupare inblick i hur undervisning, verksamheten med mera fungerar. På så sätt blir det förhoppningvis lite lättare för alla som ställs inför sitt gymnaiseval, att välja den skola som känns bäst för varje individ. Eleverna och föräldrar får även chans att ställa frågor som man kanske inte hittar svar på på webbsidan.


Rundtur

Att börja med en guidad tur runt skolan är ett utmärkt tillfälle att berätta om skolan och dess program, lärare, lokaler och elever samtidigt som eleven får chans att se hur skolan ser ut invändigt. En bra strategi är att börja med ovanvåningen. Visa klassrummens interiör, berätta om grupprummens funktion samt om hur dörrarna till rektorernas och Emelies rum alltid står öppna. När man strövar förbi kårrummet kan det vara en idé att passa på att att göra lite input om just kåren.  Avsluta nere i Ljusgården - visa eventuellt klassrummen samt natursalarna på nedanvåningen och avsluta med att informera om föreläsningarna som hålls inne i aulorna eller uppmuntra eventuellt att eleven med eventuellt sällskap ska sätta sig och fika i matsalen. Försök att inte dryga ut alltför mycket på rundturen - få in mycket information på eget bevåg (men inte för mycket, eleven måste få chans att ställa frågor om det de specifikt undrar om också!) på så kort tid som möjligt för att sedan kunna ta emot nästa elev. ProCivitas öppna hus brukar vara populära med hundratals besökare och därför gäller det att man är effektiv för att alla ska få en så trevlig vistelse som möjligt.


Vad kan man berätta?

Berätta din personliga åsikt om ditt program och om skolan generellt - vad var ditt första intryck av skolan? Har det förändrats sedan du började? Berätta om lärarna och om du har kunskap om det, påpeka gärna deras erfarenheter från diverse branscher och näringslivet som de har nytta av i sin undervisning. Berätta om kårens arbete och de olika aktiviteterna som anordnas av både skolan och kåren: recentiorsfesten, lägret, Halloweek, chokladfontänen, skidresan, hoppborg, Alla Hjärtans-veckan… Ta upp några olika utskott som exempel och vad de sysslar med. Berätta att det finns något för alla - och om inte, att man alltid kan starta sitt eget!


Föräldrar

Viktigt att ha i åtanke vid de öppna husen är att föräldrar ofta är närvarande, vilket inte alltid är fallet när det kommer till de olika gymnasiemässorna. Man bör inte ägna all sin uppmärksamhet åt föräldrarna - det är trots allt eleverna som eventuellt en dag kommer att sätta sin fot i ProCivitas lokaler. Men detta innebär inte heller att man inte ska besvara och bemöta föräldrarnas frågor. I många fall kan eleverna vara något blyga och inte våga fråga det de egentligen vill veta, vilket de vuxna inte brukar backa för. Se till att tilltala både elever och föräldrar på ett situationsanpassat sätt.


Tänk på att inte stå vid dörren som en barrikad. Även om vi ProCivitas-elever är harmlösa kan det ge ett något skrämmande intryck. Mingla runt men var beredd, och håll koll på ingången - ibland kommer det stora vågor med besökare. Ha även koll på när föreläsningstiderna börjar och slutar! Uppträd alltid lämpligt, oavsett om du inte guidar någon för tillfället och var försiktigt med vad du pratar om med andra ambassadörer. Man vet aldrig vem som betraktar en eller råkar snappa upp delar av konversationer, även när man minst anar det! Förövrigt: ha roligt och se de öppna husen som en chans för dig att utvecklas som person. Man får definitivt träna på sina karismatiska färdigheter och får dessutom möjlighet att prata med och lära känna framtida ProCivitas-elever! Att medverka vid öppna hus är en erfarenhet och dessutom fantastiskt roligt.Gymnasiemässan

Gymnasiemässan skiljer sig en hel del från öppet hus, men gemensamt är att man ska vara trevlig, tillmötesgående och ärlig. De flesta av oss som går på skolan idag har också en gpng i tiden befunnit sig gymnasiemässor och vi är väl medvetna om hur jobbigt det var att inte lyckas slita sig fri från skolrepresentanter som höll evighetslånga monologer om deras skolor. Försök få igång en konversation och läs av situationen: eleverna vill förmodligen hinna prata med så många skolor som möjligt under den tid den befinner sig på mässan och om eleven verkar stressad och vill dra sig vidare - avsluta samtalet.


Gå inte in i eller närma dig andras skolors montrar. Det är respektlöst och kan nästan verka en smula desperat. Stå inne i eller en bit utanför ProCivitas monter, fånga intresset genom att exempelvis fråga om de förbipasserande är intresserade av/har hört talas om ProCivitas. Stå beredd med de informationsblad som vanligtvis finns tillhanda i montern. De flesta är på gymnasiemässan utan föräldrar (förutom den dag som är tillägnad åt just föräldrar) och kan eventuellt vara blyga, men eftersom eleverna ofta går i smågrupper brukar det inte vara något större problem. Kommer en större grupp elever kan det vara en idé att tillkalla någon av de andra representanterna och be om hjälp. Ni kanske kan dela in er efter vem som är intresserad av vilket program?


Precis som vid öppet hus gäller det att försöka att inte bilda en mur vid monterns framsida. Det är vanligt att representanterna pratar ihop sig och stationerar ut sig på olika platser i montern - lämpligt är då att se till att elever från olika program står utspridda. På så sätt kan man jobba effektivt. Glöm inte att man dessutom alltid kan hänvisa till någon av de lärare/personal som finns på plats!Vanliga frågor

Det finns ett par frågor som är återkommande under både de öppna husen och gymnasiemässorna. Det kan vara en god idé att förbereda sig någorlunda på dessa.

 1. Hur många elever går på skolan? (Ca 600 st)

 2. Ibland dyker det upp frågor kring Wallenbergkocernern, konkursrisk, vinst och andra finansiella frågor. Om du är osäker på svaren kan du alltid hänvisa till Jimmy eller annan lärare/personal!

 3. Vad tycker du är det bästa respektive sämsta med skolan?

 4. Diverse frågor om lokalerna och skolmaten.

 5. Hur stora är klasserna?

 6. Hur är arbetsron?

 7. Hur ser scheman ut? Är det mycket håltimmar?

 8. Hur är lärarna? Vad tycker du själv om lärarna och deras arbete?

 9. Är det mycket plugg/läxor?

 10. Vad är intagningspoängen på respektive program? (Går lätt att hitta på skanegy.se!)

 11. Är det förbjudet med mjukisbyxor?


PS. Glöm inte att påpeka hur god skollunch vi har privilegiet att bli serverade varje dag…


Sofia Livman