Man ska inte behöva vara rädd

För några dagar sedan åkte jag tåg mellan Malmö och Lund. Efter mig kommer ett gäng män i kostym i 30-årsåldern. De brölar och skrattar. En av dem tittar åt mitt håll och utbrister ”här kan ju kråkorna landa” och syftar på min slarvigt uppsatta hårknut. Jag blir arg, men säger inget.


Männen rör sig längre in i vagnen och fortsätter bröla och trakassera andra. De beter sig hotfullt och kallar tjejerna i vagnen för olika skällsord. Jag utbrister ”vafan säger du – håll käften”. Mannen ser förvånad ut. Han utbrister ”åh har kråkorna landat” och kallar mig en massa saker. En kille reser sig upp och uppmanar mannen att tänka på att det sitter en barnfamilj precis bredvid honom. Mannen säger ”vafan vill du” och agerar väldigt hotfullt vilket leder till att pappan i familjen utbrister ”ta det lugnt och sätt dig ner”. Mannen fortsätter att bröla.


När tåget avgår från Malmö C kommer en kvinnlig konduktör och jag säger att männen borde lämna tåget. Hon går fram till männen och säger att de borde ”dämpa sig”. Jag förklarar att det största problemet inte är att de är högljudda, utan att de agerar hotfullt och får medresenärer att känna sig otrygga. Mannen försöker då fjäska för konduktören. En manlig konduktör kommer och jag säger även till honom att de borde slänga av männen. Han säger till dem med en lite skarpare ton och får som svar ”du är bara avundsjuk för att jag raggar på henne”, syftandes på den kvinnliga konduktören. Då väljer båda konduktörer att gå och ställa sig vid dörren. Männen fortsätter bröla.


Jag säger till konduktörerna att det är pinsamt att de valt att inte agera i princip alls, även om det är deras arbetsplats och även om kvinnliga resenärer känner sig otrygga i deras närvaro. Jag får några bortviftande svar.


Det som hände var alltså att ett gäng hotfulla män fick agera precis som de ville medan konduktörerna inte tog ansvar. Det som hände var att jag blev kallad en massa saker, utan att det fick några konsekvenser.


Detta är ingen enskild händelse. Detta händer unga tjejer hela tiden – på tåg, på klubben och på stan, med vad gör samhället och politiker? Ingenting.


Jag är instruktör i feministiskt självförsvar, ett självförsvar som är grundat av tjejer för tjejer som syftar till att stärka tjejer som grupp och som individer. Den viktigaste delen är att lägga skulden där den hör hemma – på de som utövar sexualiserat våld. Sexualiserat våld är allt från att bli kallad hora till en våldtäkt eller misshandel och är ett strukturellt våld som vi tjejer möter varje dag. Det är dags att politiker och makthavare lyssnar på oss och därför kräver Ung Vänster feministiskt självförsvar i skolan!


- Kvinna från Ung Vänster

Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0