ProCivitas är en attraktiv skola som står högt upp på många niondeklassares listor över potentiella gymnasieskolor. Många känner dock att endast en beskrivning av skolan inte är underlag nog för att ta det, trots allt, ganska viktiga beslutet. Av denna anledning är skuggsystemet ett väldigt effektivt sätt att ge våra framtida elever den där sista knuffen genom att visa dem hur en typisk dag på ProCivitas ser ut.


Här på skolan finns många ambitiösa elever som mer än gärna hjälper till att visa upp skolan och i många fall är det tack vare dessa och deras bemötande som nya elever faktiskt väljer ProCivitas. Dessvärre måste vi även erkänna att också mer eller mindre misslyckade skuggningar har genomförts… Av den anledningen presenterar vi nu Pegasus guide till en lyckad skuggning!


Steg 1: Ser du ett förvirrat, okänt ansikte i Ljusgården är det förmodligen din skuggis. Gå direkt fram och hälsa; ingenting gör en nykomling så nervös som om denna först ser dig sitta och diskutera med dina kompisar samtidigt som du skjuter blickar åt skuggisens håll innan ni upptäcker att ni ska spendera dagen ihop.


Steg 2: Introducera dig själv och dina kompisar. Få skuggisen att känna sig som en i gänget istället för något extra bihang.


Steg 3: Om tid finns, gå en snabbrunda på skolan. Visa var toaletter, matsal och klassrum finns. Gå även igenom dagens schema, vilka lärare man ska ha och om det finns någon speciell rolig fakta eller egenhet som kan vara bra eller kul att veta om någon av dem.


Steg 4: Lunchen. Risken är att just detta moment blir en svår nöt att knäcka. Är det en framåt och pratglad skuggis är det bara att tacka och ta emot och prata på för allt man har (gärna med diskreta inflikar om hur bra skolan är), och om han eller hon är av blygare natur kan man alltid förklara lite kring vad man gjort på lektionerna hittills, vilka projekt man håller på med och hur kurserna är upplagda. Ju mindre pinsam tystnad, desto bättre, helt enkelt.


Steg 5: Vi har nu nått den del av dagen då det är dags att säga hejdå till ens extra kompis. Avsluta med en kommentar i stil med “Hoppas att vi ses nästa läsår!” och tacka för dagen. Har det varit en avslappnad och naturlig dag är det lika bra att lägga till en kram för lite extra effekt!


Här har ni alltså Pegasus guide till hur man bäst lockar små, nya lamm till vår fina skola. Vi hoppas att mönstret med många sökande håller i sig och vi uppmanar de nya ettorna att ta emot skuggisar; er insats gör stor skillnad för skolan. Vi vill dessutom passa på att ge cred till de elever i tidigare årskurser som tagit emot skuggisar och fångat in lamm – ni är grymma!


- Lovisa BergdahlLilla Skuggskolan