Om bara ett par dagar går valet om kårstyrelse inför nästa läsår av stapeln. Skolan har fyllts med bilder på kandidater och Facebook har, som vanligtvis vid denna årspunkt, svämmat över av gilla-sidor med diverse slogans och presentationer av kandidaternas visioner. Vi på Pegasus har intervjuat kandidaterna till ordförande- samt vice ordförande-posten, för att gräva lite djupare om vem våra kandidater egentligen är.


Hanna Liljegren

Hanna är en glad och sprallig tjej som läser Idrott i ettan med specialisering på simning. Simningen kan många anse vara ett problem då det är ett känt faktum att simmarna ofta är iväg på träningsläger och tävlingar. Hanna ser snarare detta som en fördel då sporten har lärt henne att strukturera sin vardag.  “Jag har engagerat mig i elevrådet på min gamla skola så jag vet att jag klarar av flera aktiviteter samtidigt. Simningen gör att jag är väldigt strukturerad och har lärt mig att prioritera.”


Hanna tycker att vår nuvarande kårs arbete har varit väldigt bra, och hon vill fortsätta i deras spår. “Jag tycker om nuvarande kåren mycket och ta efter dem men med min egen nisch” säger hon, och hennes egna nisch är att ha mer av det vardagliga engagemanget. Hon tyckte speciellt om Easter hunt under påsken som hon vill fortsätta med i framtiden.


Hanna är en väldigt pratig och glad tjej, förutom simningen så anser hon sig ha ytterligare en dold talang “Jag är väldigt bra på att spendera pengar, både på kläder med framförallt på mat”. Att hon är rolig är också något av en talang som kanske är lite svårare att dölja, en gång fick hon sin vän att skratta så mycket att hon kissade på sig, och inte bara en gång. Hennes sociala förmåga gör att hon ser sig själv vara en bra länk mellan kår och elever, vilket är rollen som hon vill ta på sig.Ebba Holm

Ebba Holm söker till vice ordförande, och hon vill att det kommande läsåret ska bli minst lika bra för de andra som det första året har varit för henne. Hon vill vara den trygga och nära personen som elever vågar gå fram till och prata med. “Jag vill fråga tvåorna och treorna om vad de tycker och vad de vill ha, till exempel vilket PPP de vill ha då blir det mer demokratiskt”, säger hon.


Egenskaper som Ebba anser är viktiga för en vice är att få saker att ske, och att ha en positiv inställning till att samarbeta samt utveckla skolan mer. Vad det gäller den nuvarande kåren tycker hon att aktiviteterna har avtagit successivt, men att kåren, på det stora hela, ändå har gjort ett bra arbete. Ebba vill förbättra gemenskapen och samarbetet mellan klasserna och linjerna, hon tycker till exempel att det borde finnas någon gemensam temadag där klasserna blandas. Hon vill även poängtera att man inte bara lovar saker utan får saker att faktiskt hända. Angående konkurrensen anser hon att den är rätt hård, men hon vill vara sig själv och förhoppningsvis komma långt med det.


Ebba är för övrigt en saxofonist och hon tycker också om att dansa och rida. I högstadiet satt hon som ordförande från sexan till nian. Vad är Ebbas bästa raggningsreplik? “Hur mycket väger en isbjörn?” “Vet inte” “Inte jag heller men den bröt isen i alla fall”. Hennes bästa egenskap är att hon är positiv, hennes sämsta är att hon ibland drar lite förhastade slutsatser. Eftersom att hon tävlar, rider, pluggar med mera anser hon sig vara rätt strukturerad, och hon är även aktiv i utskott som Musikaliska föreningen och rugbylaget. Hennes inställning till Borgar och Petri är att hon inte känner något hat mot dem, utan det är främst lite rolig konkurrens mellan skolorna. Att till exempel vara med på vattenkriget med Borgar och Petri hade varit kul, men hon har ännu inte kontaktat dem om det.Olivia Jacobsson

Olivia Jacobsson är naturaren från Lomma som kandiderar till ordförande – en post hon anser sig vara väl lämpad för då hon är väldigt positiv, engagerad och pratar med alla.  “Jag vill att alla ska vara delaktiga i bestämmandet på skolan”, berättar Olivia.


Olivia vill liksom i princip alla som kandiderar till styrelsen ha fler evenemang, och Olivia har många idéer på både små och stora evenemang. Evenemangen ska involvera alla på skolan. Hon vill till exempel anordna en Oscarsgala – som en recentiorsfest fast för alla på skolan. Hon föreslår att alla klasser gör vars en film som visas upp under middagen och på så sätt kan man vinna priser.


Angående sin konkurrens säger hon att den är tuff, men att det finns saker som urskiljer henne från hennes konkurrenter. “Jag har fler konkreta idéer och mål uppsatta. Jag snackar också med alla och vill inte att någon ska känna sig ensam eller utanför.”


Precis som under intervjuer med andra kandidater, får även Olivia frågan om hon kan berätta sitt bästa skämt, ordvits eller raggningsreplik. “Jag kan berätta den sämsta raggningsrepliken jag fått höra: Jag har hört att alla från Lomma är dåliga på att kyssas…”


Olivias bästa egenskaper är att hon är driven och målinriktad, och väldigt, väldigt taggad. Hon tar även på sig väldigt mycket, och hennes sämsta egenskap är att hon ibland tar på sig lite för mycket, säger hon. “Men, jag löser det alltid på något sätt!”Frida Pamliden

Nästa vice-kandidat är Frida Pamliden. Hon tycker att hon passar som vice för att hon kör allt eller inget, och har stort engagemang i det hon gör. Gällande den nuvarande kåren tycker hon att de har uppfyllt de förväntningar hon hade med event och liknande. Frida strävar efter att ha fler mindre event, särskilt till tvåorna som kanske inte får så mycket uppmärksamhet. Konkurrensen tycker hon är stenhård, hon kommenterar: “Alla som ställer upp känns väldigt seriösa, speciellt de som ställer upp som vice”.


Fun fact om Frida är att hon har spelat klassiskt piano i hela sex år av sitt liv. Utöver pluggandet som naturelev tävlar hon i curling och jobbar på Espresso House. Hon är aktiv i PR,  Pegasus och ProTifo, och just att hon är med i PR-utskottet ser hon som något positivt i och med att man alltid behöver någon i en kår som kan hantera en kamera. Balansen mellan natur och elevkårs-arbetet kommer inte vara något problem, fortsätter hon. Fridas bästa och sämsta egenskap är hennes envishet, det kan komma väl till hands men samtidigt kan det gå lite överstyr ibland. Som person är Frida som hon själv beskriver det lite av ett “kontrollfreak”, alltså väldigt strukturerad och skötsam. Saker som båtracet och insparksfesten tycker hon är väldigt viktigt att göra bra och utveckla. Inställningen till Borgar och Petri? “Det är en del av traditionen med viss antagonism, men samarbete är viktigt, och odlandet av bra relationer. Ju fler desto roligare, liksom”, säger Frida.Adèle Horn

Nästa kandiderande ordförande heter Adèle Horn – en dansande och ridande ekonomietta som har suttit i Elevrådet på sin tidigare skola sedan andra klass. “Jag har väldigt många tankar och idéer om hur elevkåren kan förbättras och jag tror jag har förmågan att klara av detta. Jag har egenskaperna som passar för uppdraget eftersom jag är både är innovativ och engagerad.”


Adèle vill även stärka samarbetet med företag och har redan fixat rabatt på salladskedjan Redfellas. Hon vill även stärka samarbetet med utskotten, och har tagit kontakt med bland annat Vandalerna. “De har inte så stor budget, men väldigt många idéer. De är precis lika stor del av kåren och behöver stöd både ekonomiskt och genom att man pratar och bollar idéer.”


Vi frågar Adèle vad hon karaktäristiskt kan bidra med i en styrelse och då svarar hon hennes driv och engagemang. På skolan är hon engagerad i bland annat skoltidningen och hon sitter även i Finansutskottets styrelse. I höstas anordnade de en föreläsning och Adèle erkänner blygt att det var hon som kom på idén och även var den som kontaktade föreläsaren.


Adéles bästa egenskaper är att hon är väldigt glad och framåt, och hennes sämta är att hon är väldigt självkritisk. Hon har en ganska udda dold talang: “Jag är jävligt bra på att koka ägg. De blir alltid perfekta!”


På tal om ägg så är Easter Egg Hunt ett av många små evenemang som Adèle vill arrangera. Hon pratar även om pajätartävling, samt en resa gemensamt med de andra ProCivitas-skolorna på något av loven, och hon har redan pratat med kåren i Lund och Helsingborg om detta.


Avslutningsvis frågar vi Adèle om hennes bästa skämt. “Vill ni höra ett halvsexigt skämt?”  (Ja, självfallet!)


“Tre.”Filippa Holst

Flilippa Holst söker som ordförande detta året. Hon tycker att hon borde bli vald för att hon är en väldigt snäll, omtänksam och driven person, även att hon tar åt sig av andras åsikter. Trots att hon kampanjar som grupp säger hon att det kommer gå bra att jobba med andra personer också. Filippa styr ProCivitas Cheer och hittills har hon tyckt att det har gått superbra för dem, hon säger att de erfarna är bra på att lära ut. Gällande rabatterna som Holst & Co skriver om på sin Facebook-sida så är det inget som utlovas, men de ska försöka fixa rabatter på ställen som eleverna brukar gå till.  Vad gäller konkurrensen till ordförandeposten så tycker hon den är bra, och att det var fler som sökte detta året än hon förväntade sig, och även om hon inte blir vald kommer hon vara nöjd ändå för det är folkets vilja trots allt.


Filippas dolda talang är att hon kan sjunga, när hon vill alltså. Förutom cheerleading är hon även aktiv inom ProTifos verksamhet. Hennes bästa egenskap är att hon är väldigt empatisk och bryr sig, henne sämsta är att hennes envishet står i vägen lite då och då. På fritiden gör hon lite allt möjligt, bland annat plugga, umgås med folk och träna. Av Petri och Borgar tycker hon minst om Borgar, hon känner mest för Petri i och med att hon känner folk där. Hon tillägger dock att det är kul med konkurrensen vid Grand Stand och liknande. Filippa tycker inte den nuvarande kåren har gjort ett jättebra jobb, hon tycker att de inte har fört vidare alla traditioner. Det hon vill ha är fler events, och även mer fokus på tvåorna som inte alltid får stå i rampljuset.Måns Sjöwall

Först in genom dörren kommer naturettan, Måns Sjöwall, in, men om du har sett Spexet är det namnet Findus du har på hjärnan. Måns anser att han har de egenskaperna en bra vice behöver, och och att han även jobbar strukturerat och målmedvetet. Han tycker att man borde lyssna på kårens medlemmar och ta åt sig, och att få och ge förslag är bara bra. Vad det gäller den nuvarande kåren tycker han att de har haft en del mindre “events” på skoltid men de kunde varit fler och fått lite bättre publicitet. Så vad vill han förbättra? “Jag vill utöka där det finns utrymme för det, till exempel kanske att bjuda in Petri och Borgar till båtracet. Jag vill se lite mer rivalitet mellan skolorna, för den kommer bara fram en gång per år annars. På Grand Stand, då”.


Det många av er kanske undrar är, vem är Måns som person? Han har bland annat bott i London i 10 år och som den britt han är dricker han te varje kväll, och kan dessutom spela ukulele. Vi frågade honom om han hade någon raggningsreplik, han svarade: “Jag behöver inga raggningsrepliker”, med glimten i ögat. Hans slutgiltiga svar på frågan blev till slut: “Are you Gilette? Because you’re the best a man can get!”.


Han sämsta egenskap är att han kan vara lite för självkritisk, han bästa är att han är bra på att lyssna och ta åt sig. Hans kampanjpartner Edvin Edlund söker till ordförande och Måns vill lyfta fram Edvin så gott han kan, men han säger också att de inte är ett “paket” utan kan jobba lika bra med andra också. Som det står i deras kampanj vill de ha en gemensam samlingsplats för alla utskotten i form av en hemsida. Han läser natur, men han ser det inte som ett hinder utan har har tid över och känner inte negativ stress. Utöver att han ser sig själv som en bra kandidat till vice, känner han sig även strukturerad och ansvarsfull nog att ta på sig rollen som ekonomiansvarig. Han skulle ta på sig detta ansvar med samma engagemang som han gjort som vice ordförande.Edvin Edlund

Edvin Edlund är nästa på tur. Han säger sig vara en glad kille som sprider glädje, vilket han tycker kommer väl till hands som ordförande. Edvin satt med elevrådet på sin skola i 8:an och 9:an och ledarollen säger han är något som kommer väldigt naturligt för honom. Gällande den nuvarande kåren tycker han att de har gjort ett jättebra jobb, men att det finns saker att förbättra. Vidare säger han att han tycker Alice Pavin har lovat mer under sin kampanj än vad hon har genomfört, och att han vill ha fler små evenemang mellan de stora evenemangen som PPP:n. Varför inte ha en uppföljning på fadderkvällen till exempel?


Den största konkurrenten enligt Edvin är Holst&Co, men han tycker också att det är svårt att känna igen dem och det anser han inte är särskilt passande, speciellt inte som ordförande-kandidat. De andra utmanarna ser han inte som några större konkurrenter. Då det har varit två tjejer som ordföranden i rad nu tycker Edvin att det vore passande med lite annorlunda tänk från hans sida. Måns Sjöwall är Edvins kampanjpartner, men det betyder inte att de bara funkar med varandra säger han.


Vi frågade om hade någon fun-fact, och svaret blev:  "Jag håller pennan som ett sär". Förutom det är han sjukt bra på svensk schlager, leker brandman en gång i veckan, och dömer mycket fotboll. Han bästa skämt/ordvits är: “Vad är det för organismer som vandrar runt i skogen? Miljöpartister”. Bästa egenskapen är att han kan prata och den sämsta är att han ibland pratar för mycket. Trots att han inte är aktiv i utskotten uppskattar han dem väldigt mycket. Något som han vill tillföra är styrelsemöte med någon från varje utskott och se vad de tycker och tänker, samt stötta dem i form av pengar och kärlek. Elevplenumet och balkommittén är något Edvin har hållit på med under sitt första år. Precis som Måns vill Edvin också ha en hemsida där man till exempel kan se kårkollektionen och sedan hänvisa vidare till Handelsutskottet. Sist men inte minst frågade vi honom vad han tyckte om Borgar och Petri, han svarade följande: “Har ingen personlig relation till dem förutom kontakt med vänner, men man har ju blivit inkastad i någon slags indirekt hat”.


- Aida Saketi, Katarina Dahlgren, Maiken Anderberg, Pegasus

Inför årsmötet – lär känna kandidaterna

Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0