Hur livet efter ProCivitas är och vad jag gör idag

Johan Tedestål heter jag och tog studenten från ProCivitas förra året. Under det sista året hjälpte jag till att starta upp denna tidning. Nytillträdda chefredaktören Sofia Livman bad mig att återkomma och berätta om vad jag gör idag på mina studier på Handelshögskolan i Stockholm och vad jag upplever det innebär att ha varit en ProCivitas-elev.


Ni kommer att märka när ni kommer ut i världen att Procce gett er en fantastisk utbildning. Somliga påstår att det är lätt att få bra betyg på skolan och det kanske kan tyckas, men samtidigt kommer ni att märka att ni kan så mycket mer än elever som gått på andra skolor. Om ni inte insett det ännu så är hela grejen med ProCivitas att intagningspoängen är så höga att lärarna vet att de inte behöver gå igenom varenda E-uppgift om och om igen, som på andra skolor och ni kommer inte behöva plugga in fakta efter fakta eller lämna in inlämning efter inlämning (samhällsklasserna kommer inte hålla med mig om det sista). Lärarna kan direkt gå på A-material och visar ni att ni kan tänka på A-nivå, så är chansen stor att ni får ett bra betyg.


Det ni har fått med er kommer att vara enormt värdefullt. Jag som pluggade natur på Procce och idag pluggar ekonomi känner framförallt att det jag lärde mig i matte har varit oerhört nyttigt att ha med sig. Ta också mig som ett exempel på att det viktiga inte är vad ni läser just nu, ni kan alltid bestämma er för att göra något annat. Det viktiga är hur ni använder det ni nu studerar för att lära er hur man lär sig saker. Det låter kanske konstigt, men det är verkligen så. Det lärarna gett er är också så viktigt. När jag skulle göra ett grupparbete första veckorna på Handels, med klasskamrater som varit de bästa på sina skolor över landet så hade de ingen aning om vad marginaljustering av text var. Jag kan också lova er att ingen som kommer att hålla på med att skriva reklamerbjudanden som marknadsföring här, har någon aning vad som är skillnaden på ett serif- och ett sanseriftypsnitt. Få är riktigt bra på att källhänvisa och skriva akademiska uppsatser. Tyckte ni att Stefan var hård i Svenska 1? Ni ska i alla fall veta att ni kommer att ha nytta av de kunskaperna hela livet oavsett vilket område ni kommer att jobba inom.

UF likaså, den kulturen som finns för det på ProCivitas är så bra så att… Oavsett vilken linje ni går, känner ni att ni har tid i 3an, så ta den kursen. Det är den viktigaste jag läst och just på Procce finns det så mycket stöd och hjälp att man lär sig enormt mycket. Mentorsprogrammet i 3an då? Ni anar inte hur bra det är! Er skola ger sådana fantastiska möjligheter så dra nytta av dem!


Jag gick direkt till högskolan och man kan definitivt argumentera vad som är bäst. Jag hade själv jobbat helger i fem år och kände att arbetserfarenhet inte var något jag behövde få genom ett sabbatsår. Man ska göra vad man själv känner för, men se bara upp för att hamna hemma och inte ha något att sysselsätta sig med. Jag drev under Procce-tiden PCCAC (det utskottet förtjänar så mycket mer kärlek, våga tro på era drömmar) och väntade tills sista veckan på högskoleansökan på svar från ett par universitet i USA. Jag kom inte in och började på Handels istället.


Så hur går det till på universitet/högskola och hur är det på Handels? Högskolan kommer att vara mycket friare studier än gymnasiet, man har en del inlämningar under varje kurs, men ”läxor” är förstås inget som existerar utan det krävs att man sköter sina egna studier. Olika skolor har lite olika system om man läser en eller två kurser åt gången, men i mitt fall så läser man varje halv termin 2 kurser (4 per termin, 8 per årskurs) i olika ämnen. Man har den läsperioden med föreläsningar (tänk aula), seminarier (tänk klassrum) och lite inlämningar då och då och sedan avslutas perioden med att man har tentor i de två kurser man läst. Tentorna brukar vara 3-4 h och känns på något sätt mycket mer som grundskoleprov än de analytiska gymnasieproven, man ska inte ha bästa svaret, man ska bara ha det exakt rätta.


I Lund och Uppsala har studentkårerna nationer, fråga inte mig vad det är, jag vet faktiskt inte. Handels har det lite mer som Procce. Vi har en massa utskott och under de ligger en massa aktiviter och projekt. Det är förstås mycket mer organiserat med ordförande och vices i varje utskott och mycket mer ordentligt, med bara dubbelt så mycket elever än Procce ska de ändå hålla reda på 40 gånger (grovt räknat) så mycket omsättning som ProCivitas Malmös kår. Vi har möjlighet till idrottsaktiviteter varje dag i veckan bara man är medlem (alla är medlemmar i kåren, hoppas ni är det i er också, även de äldre), där är förstås fester ganska frekvent nere på skolans egna stora dansgolv som ligger precis under den stora aulan och där är en massa annat att engagera sig i. Jag planerar för tillfället TEDxSSE t.ex. Ni känner säkert till TED-talks, vi ska ha ett eget sådant event om ett par veckor och vi förbereder för fullt. Jag skriver också i vår egen skoltidning, MiniMax, där jag nu får min tredje helsida publicerad. Tidningen har varit aktiv i över 50 år och jag kunde ju inte missa chansen efter att ha lämnat Pegasus.


Jag skrev detta lite för att allmänt informera, men om jag också får promotea Handels lite extra, så vill jag prata lite om stämningen på skolan. Tänk er den positiva stämningen på ProCivitas när man kommer in och kan prata med vem som helst i Ljusgården, i vårt Atrie är det ännu mer så. Stämningen är så positiv och människorna så vänliga att man undrar lite var de varit hela ens liv. Vi har en stor Facebookgrupp med hela klassen på 300 elever där vi hjälper varandra inför tentorna eller kommunicerar andra saker och alla är verkligen villiga att hjälpa andra. När man kommer till Handels tas man emot med öppna armar av ett gäng tvåor första veckorna och man hamnar på måfå i intro-grupper som kommer att bli vänner man kommer ha under hela studietiden och vidare.


Glöm inte att stanna upp och komma ihåg hur bra skola ProCivitas är. Oavsett vilken årskurs ni går i, ta till vara på den tid ni har där. Målsättningen sägs ofta vara att vara ”Sveriges bästa gymnasieskola” och jag tror verkligen att den är det.


Intentio Altissimus Pervenio Superus!


- Johan Tedestål

2015-04-08, Stockholm


Foto: Bernadetta Ide

 
Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0