Varför firar vi Halloween?


Nu när dekorationerna har kommit på plats och en faktiskt får ett leende på läpparna när en skyndar sig in genom porten till skolan, är jag säker på att ni alla frågar er själva “vem var det som kom på den fantastiska idéen att liva upp hösten med skelett och pumpor?” eller kanske “Vilken religiös anknytning hade det hela till en början, och hur kom det att eskalera till att det en dag per år är fritt fram att skrämma livet ur små barn, så länge de är utklädda och får godis efteråt?” Om dessa frågor någon gång har slagit er men ni bara inte har orkat googla, så är idag er lyckodag. Jag kommer informera er om just detta, så att ni på nästa halloweenfest kan briljera med era kunskaper när stämningen tryter. Tro mig, det kommer bli succé!


Alla helgons afton, eller Halloween för er som anser er vara mer internationella, är en dag med beslutsångest. I år bestämde den sig för att  infalla den 30 oktober, förra året inföll dagen den 31. Det enda den envisas med är att ockupera fredagen före alla helgons dag, någonstans mellan den 30 oktober till 5 november. Ursprungligen ansågs den faktiskt vara den sista höstdagen, så brace yourselves, Winter is coming.


Halloween-, eller egentligen All Hallows’ Eve-, firandet började redan på 1190-talet, det är en så kallad andra klass helg, hysteriskt pyntade julgranar och påskägg är alltså viktigare än “bus eller godis”. Faktum är att alla helgons afton genom historien bara har agerat väntrum till alla helgons dagen, som var det viktiga firandet, detta tog dock en tvärvändning när halloweenfirandet kom till Sverige.


Halloween är hur internationellt som helst. Det började i Irland, spred sig hela vägen upp till Skottland, och sedan till USA, varifrån vi någon gång i mitten på nittonhundratalet importerade ståhejet för att liva upp alla helgons afton. Handeln i Sverige tyckte det hela lät som en fantastisk ide och erbjuder numera allt man kan tänka sig behöva för att skrämma bort onda andar: fladdermustatueringar, pumpor och kostymer utan dess like är några bra exempel. För att hålla de onda andarna borta tänder man ett stearinljus och placerar detta i en urkarvad pumpa. Dock uppstår ett problem för alla snåljåpar i landet som vägrar köpa godis men samtidigt vill slippa se femåringens valpögon fyllas av vatten efter de berättat att de tyvärr inte har någonting att bjuda på. Det är nämligen så att om en ställer ut en pumpa med ljus utanför huvuddörren knackar inga onda andar på dörren, men å andra sidan är det en öppen inbjudan för samtliga grannbarn. Onda andar eller barn, valet är inte lätt.


Med detta sagt hoppas jag ni får en halloween fylld skratt, skräck och sunkiga sega råttor. I brist på en vettigare fras: Från oss alla till er alla, en riktigt härlig halloween.


Källor: nordiskamuseet.se, temadagar.se, wikipedia.se.


Rebecca Lindblad