Ett år utomlands – Simon i Kenya


Det är inte direkt ovanligt bland ProCivitas elever att vilja åka ut och resa och se saker. Många vill plugga utomlands efter studenten, många åker ofta på olika semestrar och resor, och en del väljer helt enkelt att spendera ett år utomlands mitt under gymnasietiden. En som hamnar i den sista kategorin är Simon Bluhme, som idag går ekonomi i årskurs 3. Förra året bodde han i Nairobi, Kenya, och Pegasus har fått höra hur det var att bo på ett ställe som skiljer sig så mycket från Sverige.


Till skillnad från de flesta andra, som ofta åker på utbytesår och sedan fortsätter där de var när de kommer hem igen, gick Simon på svenska skolan, vilket innebär att undervisningen var på svenska, enligt den svenska läroplanen, precis som här hemma. På så sätt kunde han tillgodoräkna sig sitt år i Nairobi och fortsätta i samma klass som han gick i innan han åkte iväg när han kom hem igen. Han vittnar dock om att även om mycket var väldigt likt skolan här hemma så kunde maten i Nairobi inte mäta sig med Linus delikatesser…


Trots alla likheter fanns det även något som skiljde sig enormt från skollivet här hemma: han bodde på internat. Detta är en upplevelse han beskriver som helt magisk då hela skolan bodde där tillsammans och man hela tiden hade en gemenskap med alla, vilket man annars kan gå miste om här hemma, när var och en åker hem till sitt vid skoldagens slut. I Kenya däremot ledde skoldagens slut till en ny början på dagen, då man förutom att hänga vid internatets pool, fotbollsplan, tennisplan, basketplan, tv-rum eller andra mysiga utrymmen kunde spendera sina eftermiddagar i landets huvudstad, eller varför inte med att hoppa bungyjump eller köra river rafting? Av hans berättelser att döma fanns det ingen brist på spännande aktiviteter, något han uppskattade väldigt mycket i jämförelse med det mer begränsade utbudet hemma i Sverige.


Ja, enligt Simon var det precis lika fantastiskt som det låter! Och än har vi inte kommit till de utflykter som gjordes under årets gång. Inte bara blev det många roliga kvällar inne i Nairobi, utan även en del resor. De åkte bland annat till kusten, till Rwanda och till Uganda och fick på så sätt se mer av Afrika. Detta medförde dock inte bara roligheter. Under en utflykt i Kenya besökte de en skola, och fick där träffa barn som berättade hur deras liv såg ut. Till exempel så fick de gå i tre timmar för att komma till skolan, och sedan i ytterligare tre timmar för att komma hem igen när den var slut. Glädjen de trots det visade inför skolan var något som gav Simon insikt i hur vi i Sverige bör försöka uppskatta såväl skolan som andra saker i vår omgivning mer. Efter att ha levt i ett U-land var det något han själv åtminstone lärt sig göra.


Året gav alltså både roligheter, vänner för livet över hela Sverige till följd av det härliga internatlivet och viktiga inblickar och lärdomar. Sist men inte minst fick han frågan om vad han skulle vilja säga till andra som funderar på att åka, och svaret blev följande:

– Att bara åka! Min syster var där, hon hade sitt bästa år någonsin. Jag hade kompisar som var där året innan mig, de hade sitt bästa år någonsin. Jag hade mitt bästa år någonsin. Jag har kompisar som är där nu, de har sitt bästa år någonsin, så det är bara att göra det!– Lovisa Bergdahl