Ett år utomlands - Rebecca i USA


Vi berättade för ett tag sen om Simon, som spenderade förra läsåret i Kenya. Han var dock inte den enda som valde att fly Sverige under en period, och vi tänkte nu berätta om Rebecca. Hon spenderade ett år som utbytestudent i USA, på Phillips Exeter Academy i Exeter, New Hampshire. Det är en otroligt bra skola, och Rebecca beskriver staden som vacker och aktiv. Det fanns dock fler saker än det som gjorde året såväl roligt som lärorikt!


Skollivet skiljde sig under utbytesåret väldigt mycket från det här hemma, då det faktiskt utgjorde hela livet där, mer eller mindre. Tillsammans med hundratals andra elever bodde Rebecca på internat och fick ta del av såväl prövningarna som förmånerna det innebar. Till en början kunde det kännas instängt, och att bo ihop med 30 andra tjejer, vilket var fallet för Rebecca, kunde vara en stor utmaning. Det positiva vägde dock upp det negativa, och möjligheten att komma nära sina kompisar genom gemensamma måltider, läxläsning och en hel del prat och vanliga chillkvällar skapade en värdefull gemenskap som gav vänner och kontakter för livet.


Vad gällde skolan i övrigt, så som lektioner och arbeten, beskriver Rebecca den som otroligt krävande, men också givande. Mycket jobb förväntades av eleverna själva, och ihop med aktiviteter som sport eller teater blev det långa dagar med otroligt stort fokus på skolan. Hon berättar att mängden plugg kunde kännas tung och att vissa lät den ta överhanden över det sociala livet, men att det gällde att lyckas balansera den med välmående. För henne fungerade det bra, och hon beskriver lektionerna, vilka var helt baserade på diskussioner, som väldigt givande. De gav nya perspektiv på saker då man fick se på de olika frågorna från många olika perspektiv till följd av hur olika personerna där var, och de lärde henne att effektivt kunna argumentera för sin ståndpunkt.


Något mindre positivt Rebecca dock uppmärksammade under sin tid på Phillips Exeter Academy var orättvisorna i det amerikanska skolsystemet; där handlar allt om pengar och rykte, och du som person är egentligen oviktig. Alla har inte möjlighet att få samma förutsättningar inför framtiden, och detta var något som gjorde avtryck på henne. Vad som dock gjorde henne glad var det otroliga engagemanget så många elever visade inför viktiga samhällsfrågor och hur drivna de var för att kunna påverka och skapa en förändring.


På det stora hela hade hon ett fantastiskt år med nya vänner, nya upplevelser och nya perspektiv på saker. Hon berättar att hon vuxit som person och att hon är tacksam över det hon fått uppleva. Sammanfattningsvis låter jag Rebeccas egna ord tala för erfarenheten:


Att vara utbytesstudent betyder att du har två liv som drar i dig, du kommer vara hemma, men ändå alltid vara borta. Du kommer sakna personer och platser oavsett var du befinner dig. Och ibland, kommer du att känna dig lite ensam, för visst finns det andra som också varit utbytesstudenter, men det finns ingen som har upplevt precis vad du har gjort.


Jag tror generellt att du som är utbytesstudent kommer känna dig mer trygg i dig själv, samt trygg med att vara själv. Du kommer helt klart få lättare för att lära känna nya människor, och förhoppningsvis kommer du ha vänner och familj att återbesöka när året är slut. Jag tycker också detta året, människorna jag har spenderat det med och skolan jag har inspirerats av har gett mig en känsla av att saker och ting faktiskt är möjliga, om du jobbar för dem.
Lovisa Bergdahl