Beväpnad attack mot grundskola i Trollhättan


Idag, torsdagen den 22:e oktober 2015, har Sverige drabbats av en fruktansvärd händelse. En attack av ett slag vårt land aldrig förr har skådat ägde vid tiotiden rum på en skola i Trollhättan. I nuläget är tre personer bekräftat avlidna, en elevassistent, en 11-årig elev samt gärningsmannen, och två personer vårdas på sjukhus, en vuxen man med livshotande skador och en pojke vars situation är under kontroll.


Det var i förmiddags som en maskerad man tog sig in på Kronans skola i Trollhättan. På skolan går det ungefär 400 elever mellan förskoleklass och årskurs 9. Mannen som dök upp var beväpnad med två kraftiga stickvapen, det pratas om knivar eller svärd (polisen vill ännu inte bekräfta denna uppgift), och bar en mask som kändes igen från Star Wars-filmerna. Han uppges vara i 20-årsåldern och han är inte känd av polisen sedan tidigare. När han anlände till skolan möttes han i entrén av en elevassistent, vilken han högg ner så att denna avled på plats. Mannen fortsatte sedan runt på skolan och knackade på i olika klassrum. De personer som öppnade blev hans nästa offer, vilket som ovan nämnt ledde till ännu en avliden person och två skadade.


Polisen kom till platsen inom fem minuter efter att skolans personal larmat och kort därefter tvingades de avfyra två skott mot gärningsmannen för att oskadliggöra honom, varav ett träffade och sedan ledde till att han avled på sjukhuset. Många personer beskriver situationen på skolan som fullständigt panikslagen; skolgården fylldes av oroliga föräldrar och många grät och skrek samtidigt som uttryckningsfordon vällde in på platsen.


En taleskvinna från kommunen uppger att skolans personal agerade exemplariskt och att rektorn gick från klassrum till klassrum och bad lärare och elever att låsa dörrarna om sig och inte öppna för någon. Mest troligt kan vi därför tacka honom för att offren inte blev fler.


Det som händer nu är att skolan stängs för teknisk undersökning. Polisen har även gjort en husrannsakan mot gärningsmannen för att se huruvida han har någon koppling till skolan och försöka ta reda på motivet. Under nästa vecka kommer skolans elever få möjlighet att träffa sina lärare och diverse krisgrupper har tillsatts för att barn, lärare och föräldrar ska kunna få hjälp och stöd med hanteringen av denna händelse. Statsminister Stefan Löfven är även på väg till Trollhättan för att visa deltagande och stöd. ”Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver”, säger han.