Appen som vi älskar att hata

Ni vet alla vilken app vi snackar om – Secret. En app som kom från ingenstans, och vars popularitet har ökat drastiskt de senaste veckorna. Jag skaffade appen någon dag innan skolstarten och hade då 50 Facebookvänner som också hade den. Några dagar senare var den siffran över 200.


För dig som inte vet vad appen är kommer en snabb sammanfattning: Secret är en app där man kan dela tankar och åsikter anonymt med sina bekanta och folk i närheten, och även läsa vad folk i ens närhet tycker och tänker. Det står aldrig vem som skrivit en secret, bara om det är en “friend” (Facebookvän) eller “friend of friend”. Man kan även gilla och kommentera secrets som folk skrivit, även då helt anonymt.


Naturligtvis är det naivt att tro att folk endast kommer dela hemligheter om sig själv, även om det förekommer (“Bara jag som brukar kissa i vasken på skoltoan?”). Anonymiteten appen utlovar ger mod till att skriva sådant man inte vågat annars – på gott och ont. För första gången finns det ett forum där alla är anonyma, fast du vet ändå att det är folk i din bekantskapskrets (eller åtminstone folk du har på Facebook), och mellan de personliga påhoppen och likesökande posterna (“Gilla detta inom 5 sek annars dör din mamma!”) som skrivs, så finns det riktigt intressanta inlägg och ämnen där anonymiteten är en fördel. Ett sådant ämne är politik, och som någon yttrade: “På Secret kommer alla smygrasister fram!”. Ja, smyg-SD:are finns det gott om, men likaså smygVänster, smygfeminister och andra politiska läggningar som många inte vågar visa öppet.


Men tillbaka till det som väcker mest hatkärlek mot denna app – de personliga påhoppen och skitsnacket. Folk smutskastas, utseenden blir bedömda och rykten sprids snabbare än någonsin. Men, om vi ska vara ärliga, är det inte exakt vad som snackas om mellan vänner, i skolkorridorerna, på festerna och på fritiden? “Hörde du att XX och YY gjorde si?”, “Visste du att XX sagt så?”, “Visst är YY ful?” och så vidare. Enda skillnaden från muntligt skitsnack och det du ser på Secret är att det sprids snabbare, och att människor som inte ens bryr sig om det får upp det i sin Secretfeed.


Det finns personer som menar att Secret borde stängas ner, som om det skulle lösa alla problem. Nej, problemet sitter inte i appen – det sitter i oss. Anledningen till att Secret har blivit så populär är att vår generation går igång på skitsnack och skandaler, och hade ingen brytt sig om andras angelägenheter hade en app som Secret aldrig överlevt.


Så, hur slutar vi gilla skitsnack? Och vill†vi verkligen sluta gilla det?


- Katarina, Pegasus

Tryckt upplaga../Pegasus/Tryckt_upplaga.html../Pegasus/Tryckt_upplaga.htmlshapeimage_2_link_0